събота, 10 октомври 2015 г.

Лимецови питки с маслини и риган



     
         Вдъхновение за днешната рецепта ми дадоха чудесните продукти , които получих от Farmhopping. Екипът им беше изключително любезен и намери начин продуктите да стигнат до мен, макар  услугата на този етап да е активна само за София.
  Аз съм от хората, които са имали щастливо детство. Това в голяма степен е така, защото  всички възможни училищни ваканции прекарвах при баба и дядо на село. Те ме научиха да познавам природата, земята, билките, да обичам и уважавам животните и най-вече да ценя благодатния, но и тежък селски труд. Благодарна съм им затова!
 Познавам вкуса на истинската храна - на козето масло и сирене, на овчия кашкавал и мляко, на супата и яхнията, приготвени с домашно пиле или кокошка, на нерафинираното орехово масло, на кехлибарения чист акациев мед, на семплата и така вкусна селска храна.
 Страната ни винаги е била земеделска земя и в това е нейният потенциал, който за голямо съжаление остава неизползван, несубсидиран, неразвит,  недооценен и неприоритетен за държавата.
Силно се надявам инициативата на Farmhopping  малки ферми от чисти райони да имат достъп до собствен пазар и сами да предлагат продуктите си и да определят цените им да има успех, а ние да имаме достъп до чисти качествени продукти на достъпни цени. Чистата и здравословна храна е жизнено необходима в днешния стресов, замърсен свят, в който все по-често, купеното от супермаркета крие много неизвестни.
 Силно се надявам и фермерите от малките стопанства да подходят отговорно и тази инициатива да им даде тласък за развитие.
 От любопитство си поръчах  какаов чай с канела и джинджифил, който се оказа невероятно вкусен, релаксиращ и умиротворяващ в студените есенни вечери.


    С най-голямо нетърпение обаче очаквах пълнозърнестото брашно от едрозърнест лимец, смляно в каменна мелница и ръчно месения кашкавал на екоферма Палакария.
 Досега не бях използвала брашно от лимец в печива и бях любопитна за крайния резултат. Реших да приготвя содени питки с лимец, маслини и риган, които да могат да се използват и като здравословни сандвичи с кашкавал и домат, пъхнати в ученическата раница.
 Много съм доволна от резултата, вкусът на лимеца е прекрасен, което в комбинация със полезните му за организма свойства го прави наистина една супер храна.
Дъщеря ми също оцени високо лимецовите питки, затова споделям и рецептата.

Необходими продукти:

250г бяло брашно (+, -)
250г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
100г фини овесени ядки (или леко смлени)
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сух риган
1ч.л. сол
40г  краве масло
80г нарязани маслини
500 мл гъст айрян

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре. С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно. Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто. Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките. Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно. Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.




Ръчно месеният кашкавал на екоферма "Палакария" заслужава особено внимание заради страхотния си вкус и високо качество и лично аз ще си поръчвам от него отново. Той бе перфектният пълнеж на моите лимецови питки заедно с няколко резена домат и стръкчета пресен риган..


Добър апетит!

13 коментара:

  1. Ами страхотно е - всичко, всичко! :)
    Поздрави, Нели. :)

    ОтговорИзтриване
  2. страхотни питки, Нели! Грабвам си едничка :) Само не казвай, че няма :) ще те чакам да ги наравиш пак :)
    Прегръдки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Наистина са вкусни и много лесни! Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  3. Нели, страхотни питки и сандвич си приготвила! Ръчно месеният кашкавал е страхотен, наистина. И аз се влюбих преди години във вкуса на лимеца.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди да го поръчам, видях твоите отзиви за него, Бети, и това ме провокира. Не съжалявам! :) Лимецът е наистина уникален продукт! Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Питките ухаят чак при мен,Нели,толкова красноречиви кадри,мила!Ей това се казва сандвич за ценители!Рулата по-назад са вълнуващи,а представянето ти при Ева е абсолютно на ниво с великолепен десерт!Мента и шоколад-какво по-добро???
    Поздрави с пожелание за щастлива есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, мила си и щедра на комплименти, както винаги! Благодаря ти сърдечно! Нека е хубава и твоята есен! :)

      Изтриване
  5. Здравейте, всичко е толкова красиво и вкусно представено. Поздравления. Отдавна искам да си поръчам от Farmhopping, но съм във Варна. Вие по какъв начин поръчахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, Нина! Може да пишете директно на Фармхопинг - адреса ще намерите на тяхната страница, по-горе съм дала линкове! Много са внимателни и любезни!

      Изтриване
  6. Нели, последната снимка слага край на седенето пред компютъра. Това просто не се издържа! Толкова апетитни кадри! Отивам да правя питки! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, значи върша си добре работата, Люси! :) Приятно и спорно питкоправене! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  7. Ние сме производители на лимец и от доста време търся нещо интересно направено с брашното на Лимеца. Твоите питки ми изглеждат страхотно ще се пробвам да ги направя. Нашето брашно е домашно и си мисля , че ще станат още по хубави....хихиххихи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...