четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата Панцанела

Още едно пролетно предложение от мен, с което се включих в страхотния брой, посветен на пролетта и Великден на списание SOintoFOOD
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.




Необходими продукти за 4 порции :

4-5 домата
4 шепи   пресен бейби спанак
4 шепи прясна рукола
4 шепи италианска салата (фелд)
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци или 2-3 стръка пресен зелен лук

За крутоните:

1 чабата или  няколко парчета стар хляб , накъсани на малки залъци
3 с.л. зехтин
1к.л сух чесън
1 ч.л. сух риган
черен пипер и малко сол
За дресинга:

3 / 4 ч. ч. зехтин
 сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 / 4 чаша бял или червен балсамов  оцет
1 супена лъжица  мед
2  супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица ситно нарязана прясна  мащерка
1 / 2 супена лъжица ситно нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната  до 200 грядуса В тавичка върху хартия за печене изсипваме зехтина, чесъна, ригана , солта и черния пипер и разбъркваме добре. Овалваме добре залъците хляб в тази смес и запичаме до златисто във фурната като разбъркваме отвреме навреме. Прехвърляме крутоните  в голяма купа и оставяме  да се охладятЗа дресинга смесваме всички съставки в  бурканче, затваряме с винтова капачка и разтръскваме до хомогенизиране на всички съставки. Може да приготвите дресинга от предишния ден – така ще бъде по-ароматен.
В подходящо плато поставете зелените зеленчуци, нарязаните на резени домати и лука . Смесете ги с ръце , поставете отгоре  запечените ароматни залъчета  хляб и полейте с  дресинга. 

Вероятно ще ви остане известно количество от дресинга - приберете го в хладилника и го използвайте за овкусяване и на други салати. Колкото повече стои, толкова по-ароматен става!


8 коментара:

  1. Прекрасна е тази салата!
    Обожавам я!
    А ти си я аранжирала чудесно, Нелка!
    Прегрдъки!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам салати от този вид и честичко си приготвям, когато зеленчуците станат вкусни, ароматни, летни :) Този вариант също ми допада и ще се възползвам с удоволствие от идеята!
    Всички рецепти и прелестните ти снимки, с които си се включила в новия брой на SO into FOOD са забележителни и достойни за всяко кулинарно списание! Ти си истинска муза за мен и не само, сигурна съм :)
    Прегръщам те, мила Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите и светли думи, Таня! Ти ли говориш за муза :) Прегръщам те!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...