сряда, 14 декември 2016 г.

Джинджифилови коледни бисквити

 Това са едни от задължителните сладки, които правя от доста години за Коледа, както личи от различните снимки по-долу.  Те са идеалната основа за рисуване с айсинг.  Ако имате подходящи формички ще успеете да направите весели, цветни, забавни и красиви бисквитки, подходящи и за украса за елхата.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.




Необходими продукти за около 45бр. :

85 гр. масло
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички

За айсинга:

1 бр. белтък
2-3 капки лимонов сок
200-250 г пудра захар, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

 В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда.
 Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно,  към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка. 
Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Ако ще ги използвате за украса на елхата,  в единия край на всяка бисквитка направете малка дупчица с помощта на сламка. 



 Подредете готовите бисквитки върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото леко увеличават обема си. На този етап може да ги намажете с разбит белтък и да ги украсите със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори.  
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.



Другият начин, както в случая, е да се украсят с айсинг след изпичането. В този случай е излишно да се мажат с белтък преди печене.

Много са ароматни.


Приготвяне на айсинг за украса на бисквитките:

Белтъкът се разбива с лимоновия сок на сняг с миксер. Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар (двойно или тройно пресята), докато се образуват стабилни връхчета. Ванилията се добавя накрая. Чрез добавяне на лимонов сок айсингът може да се разрежда, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява. Гъстият се използва за контур на бисквитките, по-течният за запълване на пространството между контурите. Може  да оцветите айсинга  с хранителни бои.  Най-подходящи са течните или гел-боите. С помощта на сладкарски пош или найлонова торбичка с малка дупчица в ъгъла  айсингът се шприцова върху бисквитите в желаната от вас форма.
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!


Пожелавам Ви весела, вкусна и красива Коледа!


вторник, 15 ноември 2016 г.

Терин с малини и шоколадови бисквити

Сезонът на малините вече премина, но винаги можете да направите този ефирен и вкусен терин и със замразени плодове.


Необходими продукти:

600 мл млечна неподсладена смената (аз използвам 3 бр от 200мл на Pilos)
200г заквасена сметана
90-120г пудра захар(според вкуса ви)
ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
15г желатин
350г малини
1 пакет бисквити с какао "Роден край"
1 буркан сладко от малини (или 350г малини, сварени с 200мл вода и 4 с.л. захар)




Начин на приготвяне:

Прибавяме към сладкото от малини около 100 -150мл вода и го слагаме на котлона да заври. Прецеждаме добре, за да отстраним семките. Разтваряме желатина в 80 мл студена вода до набъбване. След това го втечняваме на водна баня и охлаждаме леко.
 Към получения прецеден концентриран малинов сироп прибавяме 4-5 с.л. от топлия желатин и разбъркваме много добре.
В дълбок съд разбиваме млечната сметана до меки връхчета. С помощта на вилица смесваме добре заквасената сметана и пудрата захар. При непрекъснато разбъркване прибавяме към подсладената смес останалия желатин и изсипваме в дълбокия съд с разбитата млечна сметана. Разбъркваме много добре с тел и прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Покриваме добре стените и дъното на форма с размери  35/11 (в широката горна част) със свежо домакинско фолио, така че да виси отстрани. На дъното подреждаме слой пресни или замразени малини и нанасяме равномерно няколко лъжици малинов сироп. Слагаме за 5-6 мин. във фризера, за да стегне леко и след това продължаваме редуването на слоевете - нанасяме плътен сметанов слой, върху него бисквити, пресни малини и няколко лъжици малинов сироп. Отново може да сложите за 5-6 мин във фризера. за стягане. Повтаряме по този начин, до усвояване на всички продукти.
 Загръщаме добре фолиото върху терина и оставяме в хладилника поне 3-4 часа да стегне.
Обърнете в подходящ съд преди поднасяне и нарежете на парчета.


Добър апетит!

Забележка: Използвах желатин на прах с грамаж 15г, но не сложих цялото пакетче - може би 10-12г.

събота, 2 юли 2016 г.

Ванилов сладолед с орехов крокант

Няма по-подходящ десерт в жегите от сладоледа! А, ако е домашно приготвен и не изисква много усилия, това си е направо перфектният десерт! Още повече, че в състава му няма яйца!Днешният е точно такъв!
Базовата рецепта е на голямата приятелка на очите и небцата ни - Ева Тонева!
Благодаря ти, Еви, за поредната страхотна рецепта!



Необходими продукти за 4 порции:

400мл неподсладена животинска сметана с 35% масленост
400г  (397г) подсладено кондензирано мляко
семенцата на 1 шушулка ванилия

За кроканта:
6 с.л. захар
1 ч.ч. орехи


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя кроканта, защото му е необходимо охлаждане преди да бъде прибавен към сметановата смес.
В тиган с незалепващо покритие на средна температура разтопете 6 с.л. захар до пълното стопяване на захарта. Може да намалите котлона на по-ниска степен, когато захарта е почти стопена. Добавете нарязаните на едро орехи и оваляйте равномерно в карамела. Разбърквайте внимателно и внимавайте захарта да не прегори - цветът трябва да е наситено златист светлокафяв,  а не тъмнокафяв.
 Изсипете готовия крокант върху хартия за печене и охладете напълно. (след изстиването му може да го поставите в найлонов плик за няколко минути в хладилника). Поставете го в найлонов плик и го начукайте леко с точилка или кухненско чукче.
Разбийте в по-дълбок съд до меки връхчета охладената сметана, кондензираното мляко и семенцата ванилия. Не прекалявайте с разбиването - само докато сместа се сгъсти.
Застелете форма с вместимост 1 л. със свежо фолио и поръсете дъното и с по-едрите парчета  от кроканта. Останалия крокант смесете с млечната смес и изсипете всичко във формата. Загърнете добре във фолио и замразете във фризер поне за 5-6 часа.
Половин час преди поднасяне прехвърлете сладоледа от фризера в хладилника.
Поднесете  с бял шоколадов ганаш. И без него е прекрасен!


Насладете се на богатия божествен вкус!

петък, 1 юли 2016 г.

Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Рулото от тиквички е прекрасно и лесно лятно ястие. Приготвя се бързо, пълнежът търпи многообразни импровизации и най-важното - много е вкусно. Това е чудесен начин да разнообразим менюто си. Акцентите в тази рецепта са пухкавият блат и ароматната плънка. Рулото е вкусно както топло, току що извадено от фурната със стичаща се от него моцарела или кашкавал, така и студено, на следващия ден, поело напълно свежия аромат на пресни билки.




От това количество ще получите едно голямо руло, половината от което ще стигне за вечеря или обяд на 4 човека. Другата половина може да хапнете на следващия ден в студен вариант.

Необходими продукти :

За блата:

2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана(най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирен
200г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер



Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и се оставят настрана. Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване. Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвере, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
Докато блатът се пече приготвяме плънката като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене. Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил. Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.




Добър апетит!

сряда, 29 юни 2016 г.

Персийски бисквити с розова вода

 Днешната публикация е посветена на моя роден град Казанлък, който се намира в сърцето на Розовата долина, и на един иновативен продукт, който създадохме - напитката с натурална розова вода за  пиене "Рея Севт"


   Отглеждането и преработката на рози и розово масло са традиционен поминък за много от хората в нашия край.
 Пренесена у нас преди повече от 300г. маслодайната роза от Дамаск тук заживява свой собствен живот. Проучванията на български агрономи и специалисти по розопроизводство показват, че българската маслодайна роза, известна още и като казанлъшка, коренно се различава от първоначално пренесената от Сирия. Благодарение на благоприятните климатични условия, богатата флора на Розовата долина и селекцията, осъществявана в продължение на 300 години, българските розопроизводители създават  нов вид, формиран чрез стесняване хибридната популация на столистната и галската роза. В състава си казанлъшката маслодайна роза има близо два пъти повече полезни елементи от своята прародителка. Точно заради това българското розово масло е най-качественото и скъпо етерично масло в света.
 Дълбоко удовлетворение и гордост ми носи фактът, че в духа на историята и традициите в розопреработването и тенденцията за използване на чисти и натурални храни и напитки създадохме нов и уникален продукт - напитка с натурална розова вода. 



Нарекохме я "Рея Севт" с желанието тя да бъде препратка към историята и традициите на нашия край. 
 Рея е майката на всички гръцки богове и доста от учените тълкуват името и като Земя. Севт III  е великият тракийски владетел, чийто град Севтополис, лежи на дъното на язовир Копринка близо до Казанлък. Земята на Севт е днешната Розова долина, която има богата древна тракийска история.

 "Рея Севт" е 100% натурален продукт, без оцветители, ароматизатори, консерванти, спирт и стабилизатори.  Тя е подходяща за употреба от всички възрастови групи и деца над 2г. Антибактериална, антиоксидантна, противовъзпалителна, тя помага за разграждане на камъни в бъбреците, стимулира чернодробната дейност, помага при кървящи венци,  освежава и ароматизира устната кухина, събужда приятна усещания с естествената си сладост и аромат на маслодайна роза. 
 Тествана в научните лаборатории на БАН и английски лаборатории, напитка с розова вода за пиене "Рея Севт" притежава отлични показатели и характеристики. 



 Няма как да не споделя удовлетворението си, че за този продукт получихме две награди: от Съюза по хранително-вкусова промишленост през 2015г. за нови продукти и технологии и от БАН и Търговско-промишлената палата през 2016г. трето място  за най-успешна иновативна фирма.
 Най-важното и голямо предизвикателство  за мен като кулинарен блогър обаче бе приложението на този продукт в кулинарията. Затова в последните месеци експериментирах, изпробвах и създавах рецепти, в които използвах розова вода"Рея Севт". 
 Най-сполучливите от тях ще споделя с вас като започна с днешната рецепта. Тя идва от родината на роза Дамасцена - Персия и се отличава с деликатен и  фин аромат и изключително нежна и крехка структура.

Необходими продукти:


За розовия сироп:

1ч.ч. захар(190г)
150мл розова вода"Рея Севт"

1 с.л. розова вода
1/2 ч.л. лимонов сок

За тестото:

3/4 ч.ч. топено масло(гхи)(175г)
3 жълтъка
4 ч.ч. оризово брашно(540г)

За глазурата:

100мл розова вода "Рея севт"
няколко капки лимонов сок
100г пудра захар
1с.л. натурална розова вода 

1с.л. сушен розов цвят
20г. обелен несолен шамфъстък





Начин на приготвяне:

Стопете маслото на много слаб огън и го оставете да поври около 15 минути като премахвате пяната. Когато течността се избистри и твърдите вещества се утаят на дъното, прелейте през цедка в чист съд и охладете.
Пригответе сироп от захарта и водата в тенджерка на средна температура. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да покъкри докато сместа се сгъсти до количество, равняващо се на 1/2 - 2/3  ч.ч. Отстранете от котлона и охладете. Досипете розова вода "Рея Севт"до напълване на чашата, прибавете лимоновия сок и 1 с.л. натурална розова вода.
В купа разбийте жълтъците с топеното масло до кремообразна смес. Добавете на части оризовото брашно и захарния сироп като разбивате с миксер на ниска скорост или на ръка. Трябва да получите меко маслено тесто. Ако е прекалено лепкаво,  добавете още малко оризово брашно. Приберете готовото тесто за 1/2 час в хладилника.
Пригответе си две тави и ги покрийте с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете тестото от хладилника и разточете  с дебелина около 5-6 мм - не бива да е прекалено тънко. Изрежете бисквитки с формички и ги пренесете върху хартия та за печене. Изпечете за 10-12мин. Внимавайте да не прегорят, достатъчно е само крайчетата да станат розови. Ако фурната ви позволява можете да изпечете двете тави наведнъж като на 6-7 минута смените местата им. Охладете напълно бисквитите преди да ги нанесете глазурата. Внимавайте, защото тестото е много крехко и нежно. За глазурата пресейте пудрата захар и с вилица я смесете с розовата вода, лимоновия сок и супената лъжица натурална розова вода. Ако е необходимо,  добавете още пудра захар или съответно розова вода, за да получите желаната от вас гъстота. Нанесете  я по повърхността на бисквитите и поръсете с шам фъстък и сушени розови листенца. Бисквитите стават много красиви, ако ги украсите със захаросани листенца  розов цвят.



Насладете се на деликатния розовия аромат и фината текстура с чаша чай или кафе.

Забележка:   

1.Оризово брашно можете да закупите от големите вериги магазини - аз го купувам от Кауфланд.

2. Вместо с топено масло гхи бисквитите могат да се приготвят и с меко масло на стайна температура. Количеството е същото.

3. Напитка с натурална розова вода "Рея Севт" и натуралната розова вода са две различни неща. Натуралната розова вода е силно концентрирана и се добавя в малки количества за по-изразен аромат, но с нея не бива да се прекалява.

4. Препоръчвам ви да опитате и прекрасния арабски сладкиш на Креми от кулинарния блог "Cook with a smile", който също е приготвен с напитка с натурална розова вода"Рея Севт". В този страхотен блог ще намерите много прекрасни рецепти, сготвени майсторски и с много любов.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...