четвъртък, 15 декември 2016 г.

Меденки с пълнеж

 Меденките с удоволствие се похапват по всяко време. Но какво е Коледа без тяхното ухание и неповторимия им вкус на мед, орехи и канела.
 Всеки си има любима рецепта за тях - от мама, от баба, от приятелка или уникална леля сладкарка, а, такива като мен - от интернет:)
Доста рецепти за меденки съм изпробвала през годините на семейния ми живот, но мой фаворит са меденките на Буболинката. Направила съм някои промени в основната рецепта според нашите предпочитания и вкус.
Приготвям ги с помощта на  децата ми  вече няколко години подред. Издълбаването им си е направо тяхна привилегия. Няма да ви разказвам колко са вкусни, мекички и ароматни...



Необходими продукти:

2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2ч.ч. мед
1ч.ч. фина кристална захар
2ч.л. канела
щипка индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1ч.л. сода
500-600г брашно

За плънката:
трохите от издълбаните меденки
100г масло
100мл прясно еспресо
100мл прясно мляко
1ч.ч. смлени орехи
30мл коняк или ароматен алкохол
кората на 1 портокал



Начин на приготвяне:

С миксер или тел разбиваме яйцата със захарата, прибавяме постепенно олиото, течния мед и накрая брашното с подправките и содата , добре разбъркани в него. Замесваме средно меко леко лепкаво тесто. От него оформяме малки топчета с големина на среден орех, които подреждаме на разстояние едно от друго в тавичка върху хартия за печене. При печене сладките удвояват обема си, така че преценете добре разстоянието. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 мин. Наблюдавайте ги, не трябва да се препичат. Когато ги извадите трябва да бъдат леко мекички, при изстиването си те ще се втвърдят.
Охладете ги леко и още докато са леко топли ги издълбайте с помощта на малко ножче.
Пригответе плънката и с нея напълнете издълбаните меденки като ги слепите две по две. Може да ги залеете с шоколад.
 Може да  съхранявате готовите меденки в метална кутия за бисквити, като поставите няколко резена ябълки в нея, за да омекнат по-бързо.


Забележка:  Ако приготвяне меденките за малки деца, пропуснете кафето и алкохола в плънката и добавете същото количество прясно мляко.


сряда, 14 декември 2016 г.

Джинджифилови коледни бисквити

 Това са едни от задължителните сладки, които правя от доста години за Коледа, както личи от различните снимки по-долу.  Те са идеалната основа за рисуване с айсинг.  Ако имате подходящи формички ще успеете да направите весели, цветни, забавни и красиви бисквитки, подходящи и за украса за елхата.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.




Необходими продукти за около 45бр. :

85 гр. масло
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички

За айсинга:

1 бр. белтък
2-3 капки лимонов сок
200-250 г пудра захар, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

 В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда.
 Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно,  към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка. 
Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Ако ще ги използвате за украса на елхата,  в единия край на всяка бисквитка направете малка дупчица с помощта на сламка. 



 Подредете готовите бисквитки върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото леко увеличават обема си. На този етап може да ги намажете с разбит белтък и да ги украсите със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори.  
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.



Другият начин, както в случая, е да се украсят с айсинг след изпичането. В този случай е излишно да се мажат с белтък преди печене.

Много са ароматни.


Приготвяне на айсинг за украса на бисквитките:

Белтъкът се разбива с лимоновия сок на сняг с миксер. Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар (двойно или тройно пресята), докато се образуват стабилни връхчета. Ванилията се добавя накрая. Чрез добавяне на лимонов сок айсингът може да се разрежда, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява. Гъстият се използва за контур на бисквитките, по-течният за запълване на пространството между контурите. Може  да оцветите айсинга  с хранителни бои.  Най-подходящи са течните или гел-боите. С помощта на сладкарски пош или найлонова торбичка с малка дупчица в ъгъла  айсингът се шприцова върху бисквитите в желаната от вас форма.
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!


Пожелавам Ви весела, вкусна и красива Коледа!


вторник, 15 ноември 2016 г.

Терин с малини и шоколадови бисквити

Сезонът на малините вече премина, но винаги можете да направите този ефирен и вкусен терин и със замразени плодове.


Необходими продукти:

600 мл млечна неподсладена смената (аз използвам 3 бр от 200мл на Pilos)
200г заквасена сметана
90-120г пудра захар(според вкуса ви)
ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
15г желатин
350г малини
1 пакет бисквити с какао "Роден край"
1 буркан сладко от малини (или 350г малини, сварени с 200мл вода и 4 с.л. захар)




Начин на приготвяне:

Прибавяме към сладкото от малини около 100 -150мл вода и го слагаме на котлона да заври. Прецеждаме добре, за да отстраним семките. Разтваряме желатина в 80 мл студена вода до набъбване. След това го втечняваме на водна баня и охлаждаме леко.
 Към получения прецеден концентриран малинов сироп прибавяме 4-5 с.л. от топлия желатин и разбъркваме много добре.
В дълбок съд разбиваме млечната сметана до меки връхчета. С помощта на вилица смесваме добре заквасената сметана и пудрата захар. При непрекъснато разбъркване прибавяме към подсладената смес останалия желатин и изсипваме в дълбокия съд с разбитата млечна сметана. Разбъркваме много добре с тел и прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Покриваме добре стените и дъното на форма с размери  35/11 (в широката горна част) със свежо домакинско фолио, така че да виси отстрани. На дъното подреждаме слой пресни или замразени малини и нанасяме равномерно няколко лъжици малинов сироп. Слагаме за 5-6 мин. във фризера, за да стегне леко и след това продължаваме редуването на слоевете - нанасяме плътен сметанов слой, върху него бисквити, пресни малини и няколко лъжици малинов сироп. Отново може да сложите за 5-6 мин във фризера. за стягане. Повтаряме по този начин, до усвояване на всички продукти.
 Загръщаме добре фолиото върху терина и оставяме в хладилника поне 3-4 часа да стегне.
Обърнете в подходящ съд преди поднасяне и нарежете на парчета.


Добър апетит!

Забележка: Използвах желатин на прах с грамаж 15г, но не сложих цялото пакетче - може би 10-12г.

събота, 2 юли 2016 г.

Ванилов сладолед с орехов крокант

Няма по-подходящ десерт в жегите от сладоледа! А, ако е домашно приготвен и не изисква много усилия, това си е направо перфектният десерт! Още повече, че в състава му няма яйца!Днешният е точно такъв!
Базовата рецепта е на голямата приятелка на очите и небцата ни - Ева Тонева!
Благодаря ти, Еви, за поредната страхотна рецепта!



Необходими продукти за 4 порции:

400мл неподсладена животинска сметана с 35% масленост
400г  (397г) подсладено кондензирано мляко
семенцата на 1 шушулка ванилия

За кроканта:
6 с.л. захар
1 ч.ч. орехи


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя кроканта, защото му е необходимо охлаждане преди да бъде прибавен към сметановата смес.
В тиган с незалепващо покритие на средна температура разтопете 6 с.л. захар до пълното стопяване на захарта. Може да намалите котлона на по-ниска степен, когато захарта е почти стопена. Добавете нарязаните на едро орехи и оваляйте равномерно в карамела. Разбърквайте внимателно и внимавайте захарта да не прегори - цветът трябва да е наситено златист светлокафяв,  а не тъмнокафяв.
 Изсипете готовия крокант върху хартия за печене и охладете напълно. (след изстиването му може да го поставите в найлонов плик за няколко минути в хладилника). Поставете го в найлонов плик и го начукайте леко с точилка или кухненско чукче.
Разбийте в по-дълбок съд до меки връхчета охладената сметана, кондензираното мляко и семенцата ванилия. Не прекалявайте с разбиването - само докато сместа се сгъсти.
Застелете форма с вместимост 1 л. със свежо фолио и поръсете дъното и с по-едрите парчета  от кроканта. Останалия крокант смесете с млечната смес и изсипете всичко във формата. Загърнете добре във фолио и замразете във фризер поне за 5-6 часа.
Половин час преди поднасяне прехвърлете сладоледа от фризера в хладилника.
Поднесете  с бял шоколадов ганаш. И без него е прекрасен!


Насладете се на богатия божествен вкус!

петък, 1 юли 2016 г.

Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Рулото от тиквички е прекрасно и лесно лятно ястие. Приготвя се бързо, пълнежът търпи многообразни импровизации и най-важното - много е вкусно. Това е чудесен начин да разнообразим менюто си. Акцентите в тази рецепта са пухкавият блат и ароматната плънка. Рулото е вкусно както топло, току що извадено от фурната със стичаща се от него моцарела или кашкавал, така и студено, на следващия ден, поело напълно свежия аромат на пресни билки.




От това количество ще получите едно голямо руло, половината от което ще стигне за вечеря или обяд на 4 човека. Другата половина може да хапнете на следващия ден в студен вариант.

Необходими продукти :

За блата:

2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана(най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирен
200г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер



Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и се оставят настрана. Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване. Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвере, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
Докато блатът се пече приготвяме плънката като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене. Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил. Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.




Добър апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...